Lang Leve...!

Dansvisite 2.0

Wat valt er in de Schutskamp te leren over cultuurbeleving in de stad? Hoe kan dans en theater de culturele beleving van mensen met een migratie-achtergrond verbinden met de institutionele cultuurbeleving? Dansnest, Minoux en de Academie voor Beeldvorming trokken gezamenlijk op in het onderzoeken van deze vraag.

Nana van Dansnest: “Bij de Marokkaanse vrouwengroep vindt cultuurbeleving onder elkaar plaats. Spontane interactie in de publieke ruimte, waar wij als Dansnest mee werken, is moeilijk. Er wordt alleen gedanst als er feest is.” Maar in een eerste ontmoeting was heel veel mogelijk. Er is zelfs gedanst. Maar documentatie door film en fotografie was niet mogelijk. “We hebben het nu vastgelegd in een podcast.” Dansnest heeft via de fotoexpositie Tamer van restaurant Kismet leren kennen. “Hij heeft Turks netwerk. Maar witte netwerken komt hij niet binnen. Hoe kunnen we alle Bosschenaren met elkaar verbinden? Werktitel: Cultifest in West. Een festival om een inclusieve cultuurbeleving te oefenen.

Minou benaderde vrouwen met een simpele vraag: “Hoe zorg je voor je moeder? Het is een laagdrempelige manier van contact maken: leer me de dans en het lied van je moeder.”

OVER DANSVISITE 2.0

Tijdens de Lang Leve…! manifestatie op Zuid afgelopen juni, stonden Minoux en Dansnest ook al op het programma.
Minoux organiseerde de Dance Along Party op 29 juni op twee grasvelden bij appartementencomplexen in Den Bosch Zuid. Op het grasveld en vanaf hun balkon konden bewoners kijken naar en meedansen met Minoux.
Dansnest maakte een danservaring mogelijk met 3 dansers, met interactie van bewoners in Den Bosch Zuid. Door bellen met bewoners vanaf hun balkon, improvisatie en uitwisseling, ontstonden performances op grasveldjes bij diverse flats en appartementen waarbij ‘fysieke afstemming’ tussen bewoner en danser centraal stonden.

Nu, in Den Bosch West, werken Dansnest en Minoux samen. Ze onderzoeken hoe ze met dans, gezamenlijke dansbeweging en theater het gesprek kunnen openen in een cultureel diverse groep mensen.


Waar: op diverse plekken in de Schutskamp
Organisatie: Dansnest en Minoux
Meer info: www.dansnest.nl en www.minoux.nl